Probiotyki i zdrowie

przez | 17 lutego 2021

narineProbiotyki to rodzaj bakterii powszechnie występujących w przewodzie pokarmowym zwierząt i ludzi. Probiotyki znajdują się w sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt, orzechy, czosnek i sfermentowane napoje, takie jak piwo. Najpopularniejszym rodzajem probiotyków jest acidophilus, który występuje w układach rozrodczych zdrowych kobiet oraz w niektórych fermentowanych produktach spożywczych, takich jak jogurt. Promuje się probiotyki jako zapewniające korzyści zdrowotne po spożyciu, zwykle poprzez wzmocnienie lub przywrócenie normalnej flory jelitowej w jelitach. Uważa się, że probiotyki są ogólnie bezpieczne do spożycia, chociaż czasami mogą powodować nieprzewidziane skutki uboczne i w niektórych przypadkach interakcje między bakteriami a człowiekiem.

Większość probiotyków stosowanych do spożycia przez ludzi jest stosunkowo oparta na kwasolubnych produktach. Niektóre probiotyki stosowane w paszach dla zwierząt i drobiu zawierają Lactobacillus acidophilus, a także Bifidobacteria. Wiele roślin zawiera pałeczki kwasu mlekowego, które są aktywnym składnikiem jogurtu probiotycznego i napojów hodowlanych, takich jak Pedialyte i Cultura. Obecnie nie są znane żadne interakcje między probiotykami a ciążą lub karmieniem piersią.

Istnieje kilka różnych gatunków probiotyków; jednak Lactobacillus Acidophilus jest najczęściej. Lactobacilli nie wymagają dodatkowego karmienia, chociaż są tolerancyjne na niektóre pokarmy i gatunki probiotyków. Dlatego pałeczki kwasu mlekowego można podawać z innymi naturalnie występującymi pokarmami w celu zwiększenia ich poziomu w jelicie. Większość probiotyków stosowanych do karmienia zwierząt to Streptococcus salivarius, które są już obecne w jelitach zwierząt. Gatunki te są najlepiej przystosowane do przetrwania w perspektywie długoterminowej i często tworzą równowagę dobrych bakterii, która jest korzystna dla zdrowia zwierząt.

Aby probiotyki mogły zostać wybrane do stosowania w żywności, należy je hodować w kulturze, co oznacza, że ​​rozszerzona kultura zdrowych mikroorganizmów jest utrzymywana w kontrolowanym środowisku, podobnym do laboratorium. Termin „kultura otwarta” odnosi się raczej do produkcji probiotyków w mikroorganizmach występujących naturalnie w organizmie, niż do wprowadzania obcych organizmów do organizmu. Te rodzaje mikroorganizmów są korzystne dla przewodu pokarmowego i odpowiadają za utrzymanie równowagi pożytecznych bakterii, drożdży i innych składników ekosystemu.

Korzyści ze stosowania probiotyków wykraczają poza ich stosowanie u zwierząt; mają również właściwości lecznicze u ludzi. Na przykład, gdy zwierzęta są karmione dietą bogatą w błonnik, mają zwykle wyższy poziom bakterii w przewodzie pokarmowym. Podobnie, osoby, które jedzą wystarczającą ilość jogurtu, mogą również zauważyć wzrost ogólnego poziomu probiotyków, ponieważ zwiększają się aktywne kultury (w tym Lactobacillus acidophilus), które spożywają. Ten wzrost populacji pożytecznych drobnoustrojów w organizmie pomaga promować zdrowe trawienie, normalne funkcje odpornościowe i zdrowy poziom potrzebnych składników odżywczych.

Chociaż probiotyki można wprowadzić do organizmu poprzez spożycie jogurtu lub innego rodzaju probiotyku, najczęściej występuje w diecie osób żyjących samotnie, w zawodzie lekarza oraz w niektórych klinikach, w których lekarze zachęcają do stosowania probiotyków. Prebiotyki, czyli „przyjazne bakterie”, są generalnie zbudowane z większej ilości acidophilus niż Lactobacillus acidophilus, a te szczepy bakterii są trudniejsze do wzrostu przy braku innych rodzajów organizmów. To czyni je idealnymi do stosowania w zwalczaniu wzrostu szkodliwych bakterii, chociaż ich zastosowanie w przemyśle medycznym jest ograniczone przez trudność w wyhodowaniu wystarczającej ilości tych szczepów, aby były użyteczne. Probiotyki podawane jako suplementy stanowią znaczną część spożycia probiotyków w diecie, a wielu badaczy uważa, że ​​takie dzienne spożycie pomaga utrzymać równowagę populacji drobnoustrojów w jelitach.

Oprócz wprowadzania probiotyków do żywności suplementy mogą również dostarczać je poprzez spożycie. Stosowanie doustnych suplementów w celu dostarczenia probiotyków jest często konieczne dla osób, które nie mają wystarczającej ilości tych dobrych mikrobów w swojej diecie, ponieważ odmiana doustna nie będzie miała ich wystarczająco wysokich stężeń, aby zaspokoić potrzeby osoby. Niektóre przykłady doustnych probiotyków obejmują lactobacillus acidophilus, bifidobacteria i c Probioidinis, chociaż te dwa ostatnie można również znaleźć w sfermentowanej żywności, takiej jak jogurt i ser. Chociaż suplementy są dostępne we wszystkich tych formach, niektóre badania sugerują, że niektóre warianty mogą być bardziej skuteczne niż inne.

Oprócz suplementów diety istnieje również kilka innych sposobów wprowadzenia probiotyków do diety. Większość żywności zawierającej probiotyki prawdopodobnie zawiera jakiś rodzaj skrobi odpornej na drożdże lub pleśń, którą można dodawać do żywności, która w przeciwnym razie byłaby przechowywana oddzielnie. Wiele jogurtów zawiera kultury, które pomagają również stworzyć odpowiednie środowisko bakteryjne w jelitach. Wreszcie, suplementy zawierające probiotyki mogą być stosowane tragicznie do żołądka lub wprowadzane dopochwowo, chociaż nie należy ich używać do ust. Osoby, które przyjmują suplementy diety, które nie są organiczne i jest mało prawdopodobne, aby były spożywane z produktami mlecznymi, mogą również być w stanie stosować suplementy z suplementem probiotycznym, który jest dołączony do mleka organicznego lub innych produktów mlecznych, o ile produkty mleczne, które wchodzące suplementy nie zawierają probiotyków.