Pyłek pszczeli jest produktem w stu procentach naturalnym, uzyskiwanym przez pszczoły – zbierają one bowiem pyłek z kwiatów, a następnie mieszają go z odrobiną miodu, śliny lub nektaru, formując w kulki lub grudki, dzięki czemu staje się łatwiejszy w transportowaniu. Pyłek ten może być w pewnej części przechwytywany przy użyciu tak zwanych poławiaczy pyłku – pszczelarze wykorzystują tę możliwość, dzięki czemu pyłek pszczeli staje się dostępny także dla ludzi. Jest to wyjątkowo istotne z uwagi na bogactwo składników odżywczych oraz mineralnych zawartych w pyłku.
Skład pyłku kwiatowego
Wśród najważniejszych elementów zawartych w pszczelim pyłku wymienia się węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy oraz składniki mineralne i kwasy organiczne. Te drogocenne składniki występują w pyłku obficie, dlatego staje się on zbawiennym suplementem diety, korzystnie oddziałującym na wieloaspektowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu.
Właściwości terapeutyczne pszczelego pyłku
W oparciu o wymienione powyżej składniki zawarte w kwiatowym pyłku, warto pokusić się o analizę jego korzystnego wpływu na zdrowie człowieka. Pyłek pszczeli staje się nieodzownym elementem diety, bez względu na wiek oraz płeć. To uniwersalny dodatek do zdrowego i zbilansowanego sposobu odżywiania, cechujący się wyjątkowo korzystnym oddziaływaniem na newralgiczne punkty ludzkiego organizmu:
- stanowi znaczące wsparcie w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu sercowo – naczyniowego – odnajduje zastosowanie podczas terapii pozawałowej, jak również w zapobieganiu miażdżycy oraz nadciśnienia,
- wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze – jego skuteczność można porównać do terapii antybiotykiem, jednak bez niekorzystnych skutków ubocznych i przy jednoczesnym uzupełnieniu w organizmie niezbędnych składników odżywczych i witamin,
- jego spożywanie wpływa na detoks organizmu, usuwając zanieczyszczenia obniżające jakość zdrowia człowieka,
- doskonale sprawdza się w leczeniu anemii, gdyż znacząco podnosi ilość czerwonych krwinek oraz żelaza we krwi,
- pomaga uregulować przemianę materii, wpływając na widoczną normalizację wagi u osób nadmiernie otyłych,
- w cukrzycy wpływa na optymalizację poziomu cukru we krwi,
- oddziałuje antyalergicznie, będąc szczególnie skutecznym w przebiegu astmy oraz kataru siennego,
- wpływa na poprawę ostrości widzenia,
- pomocny w terapii przerostu prostaty,
- używany także w kosmetologii, gdyż wykazuje działanie odmładzające oraz odżywiające skórę.
Wydaje się więc, że zastosowanie pyłku pszczelego jest wyjątkowo szerokie, co wpływa na wzrost zainteresowania tym produktem – wraz ze zwiększającą się świadomością odnoszącą się do dobroczynnego oddziaływania pyłku na zdrowie człowieka, coraz częściej jest on kupowany przez osoby zmagające się z konkretnymi schorzeniami, jak również osoby chcące zachować zdrową kondycję na dłużej.
Sposób spożycia pyłku pszczelego
Pyłek kwiatowy dostępny jest w swojej naturalnej postaci, jaką są kulki i grudki, formowane przez pszczoły – w celu zwiększenia przyswajalności pyłku warto rozdrobnić go przed spożyciem. Pyłek może być mieszany z wodą lub mlekiem, jak również spożywany z miodem. Każde opakowanie zawiera etykietę, na której wskazany jest najbardziej optymalny sposób spożycia pyłku, jak również jego zalecane ilości.
Reasumując, należy podkreślić że pyłek pszczeli jest jednym z najbardziej naturalnych i zdrowych produktów, uzyskiwanych z realnych zasobów świata przyrody.