Witamina C to związek odgrywający bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu całego ludzkiego organizmu. Bierze udział w wielu procesach, które w nim zachodzą – i dlatego odgrywa niebagatelną rolę w jego prawidłowym działaniu. Już na początku ubiegłego stulecia naukowcy odkryli prozdrowotne właściwości tej niezwykłej witaminy. Pierwsze związki witaminy C zostały pozyskane z nadnerczy, kapusty, pomarańczy oraz cytryny. W 1933 roku określono skład chemiczny witaminy C, a rok później dokonano syntezy kwasu askorbinowego. To był pierwszy krok do laboratoryjnej produkcji tej witaminy. Od tej pory leczenie witaminą C stało się niezwykle popularne – udowodniono, że jest skutecznym lekiem na wiele dolegliwości, a jej przyjmowanie doskonale wpływa na kondycję całego organizmu.
Funkcje witaminy C
Witamina C ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia. Znana jest głównie ze zwiększania odporności organizmu, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka przeziębień, a w przypadku ich wystąpienia – skrócenie ich trwania. Ale to nie jedyna zaleta tej witaminy. Witamina C pełni w organizmie następujące funkcje:
- bierze udział w wytwarzaniu kolagenu,
- znacząco przyspiesz zrastanie kości i gojenie wszelkiego rodzaju ran,
- uczestniczy w procesach metabolicznych (zwłaszcza tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych),
- ułatwia przyswajanie żelaza,
- bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek,
- hamuje powstawanie wszelkiego rodzaju sińców i krwotoków,
- posiada właściwości bakteriobójcze,
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i całego układu krwionośnego,
- obniża ciśnienie krwi,
- zwalcza wolne rodniki,
- uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne,
- obniża ryzyko zmian miażdżycowych,
- zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Dodatkowo wielu naukowców przekonuje, iż duże dawki witaminy C (na przykład podawane w sposób dożylny razem z lekami antyrakowymi) mogą przyczyniać się do niszczenia komórek nowotworowych oraz łagodzić nieprzyjemne skutki chemioterapii i radioterapii.
Źródła witaminy c
Witamina C jest bardzo nietrwała i niestabilna. Szybko ulega rozkładowi. Trzeba pamiętać także o tym, iż naturalna wit C nie jest wytwarzana i syntetyzowana przez ludzki organizm. W związku z tym musi być dostarczana z zewnątrz. Największe ilości witaminy C zawierają świeże owoce – takie jak cytrusy, czarna porzeczka, dzika róża i jabłka. Duże dawki witaminy C znajdują się także w niektórych warzywach – przede wszystkim pomidorach, kapuście, natce pietruszki, papryce i ziemniakach. Także niektóre zioła i krzewy są bogate w tą witaminę – na przykład berberys, rokitnik, jarzębina, kalina i żurawina. Obecność witaminy C w tak wielu produktach żywnościowych sprawia, iż jej niedobory można łatwo uzupełnić.
Należy pamiętać o tym, iż w niektórych przypadkach – na przykład podczas długiego i wyczerpującego wysiłku fizycznego, wymiotów, zaburzeń jelitowych, braku apetytu oraz u osób starszych, z nadciśnieniem, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem stresu – wzrasta zapotrzebowanie na tą witaminę. Wtedy można sięgnąć po gotowe preparaty – witamina C dostępna jest pod postacią kapsułek, tabletek musujących, kropel, syropów, żelków i lizaków (te ostatnie są przeznaczone głównie dla dzieci). Gotowe preparaty zawierają odpowiednie dawki tej witaminy i często są uzupełnione dodatkowymi składnikami – takimi jak rutozyd bądź roślinne flawonoidy. Oczywiście najlepsza dla organizmu jest witamina C naturalna, jednak ta wytworzona syntetycznie też posiada właściwości lecznicze.
Lewoskrętna witamina C – prawda czy fałsz?
W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się wątpliwości na temat właściwości zdrowotnych prawoskrętnej i lewoskrętnej witaminy C. Czy witamina C lewoskrętna jest faktycznie najzdrowsza, najskuteczniejsza i najlepiej przyswajalna? Otóż wiele źródeł medycznych potwierdza istnienie prawoskrętnego i lewoskrętnego kwasu askorbinowego, ale jednocześnie zwraca uwagę na to, iż kwas prawoskrętny jest wykorzystywany jedynie do wykonywania analiz chemicznych. Oznacza to, iż tylko witamina C lewoskrętna może być nazywana witaminą. Zarówno naturalna witamina C (obecna w warzywach i owocach), jak i jej postać syntetyczna (produkowana w laboratorium) jest zbudowana lewoskrętnie i występuje w formie kwasu L – askorbinowego. Dlatego nie ma znaczenia, czy na opakowaniu widnieje napis „wit C lewoskrętna”, gdyż najważniejsze jest to, aby zawierała kwas L-askorbinowy.