Witamina D

przez | 7 maja 2020

Witamina D pochodzi z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do tego zbioru zaliczają się także witaminy A,E, i K. Te składniki wywierają szerokie działanie fizjologiczne głównie jeśli chodzi o gospodarkę wapniowo-fosforanową a także biorą znaczny udział w formowaniu i utrzymywaniu kości w prawidłowym stanie. Istnienie owej witaminy zostało odkryte w 1921 roku przez McCollum’a. Dzięki temu znacznie ograniczono rozwój krzywicy.

Witamina D3 stanowi jeden z podstawowych elementów prawidłowo funkcjonującego organizmu ludzkiego. Substancja ta jest wyjątkowa, ponieważ obie jej postacie, to jest cholekalcyferol i ergokalcyferol, podlegają dalszym przemianom, aż do uzyskania postaci związków mających podobne działanie do hormonów. Witaminy są dla człowieka substancjami egzogennymi, co oznacza że musimy je dostarczać wraz w pożywieniem. Niestety, w jedzeniu występują jej bardzo małe ilości. Z tego właśnie powodu najlepszym sposobem jest suplementacja. Na rynku dostępne jest wiele rodzajów witaminy D3. Witamina D3 dostępna jest w kapsułkach lub kroplach. Ta druga forma będzie najlepszym wyborem dla bardzo małych dzieci. Nie od dziś wiadomo, że witamina D3 ma znaczny wpływ na zdrowie dzieci. Przyjmowana regularnie może przynieść spore efekty. Dzięki niej dzieci mogą cieszyć się fantastyczną odpornością, a także zachowaniem prawidłowej pracy wielu układów organizmu, na przykład nerwowego czy pokarmowego. Obecnie uważa się, że suplementację witaminy D u dzieci powinno utrzymywać się aż do końca wzrostu i rozwoju dziecka. Dieta, która obfituje w witaminę D3 korzystnie wpływa także na układ kostny, immunologiczny i mięśniowy. Istnieje przekonanie, że organizm człowieka może sam wytworzyć witaminę D przez syntetyzowanie jej z promieni słonecznych. Owszem, jest to możliwe ale tylko w pewnym stopniu. Ilość wytworzonej w ten sposób witaminy jest bardzo znikoma, dlatego tak ważne jest przyjmowanie suplementów diety, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do słońca jest bardzo ograniczony. Witamina ta ma szczególne znaczenie. Między innymi ułatwia wchłanianie wapnia z jelita cienkiego, odbudowę tkanki kostnej itd. Jest ona szczególnie ważna dla sportowców. Nie powinno się zaczynać intensywnych treningów bez wcześniejszego sprawdzenia poziomu witaminy D w organizmie. Ze względu na swój zbawienny wpływ na układ kostny, witamina D3 powinna szczególnie być stosowana w przypadku osób chorych na osteoporozę. Jak zdiagnozować u siebie niedobór tej witaminy? Najczęściej przejawia się to w wystąpieniu nadmiernej potliwości, utracie apetytu, osłabieniu, a także w uczuciu nadmiernego pragnienia, przy świądzie skóry czy biegunce. Takich sygnałów nie należy ignorować. Suplementację tej witaminy można stosować bez obaw. Profilaktycznie zaleca się stosowanie następujących dawek: dzieci do trzeciego roku życia: 500 j.m. na dobę, dorośli od 500 do 1000 j.m. na dobę. Podsumowując, promienie słoneczne odgrywają istotną rolę w procesie tworzenia witaminy D, ale w dzisiejszych czasach niezbędne okazuje się jej suplementowanie.

Witamina D jest często nazywana słoneczną witaminą. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ jest ona wytwarzana w naszej skórze, dzięki wpływowi promieni słonecznych. Z tego powodu, w okresie wiosny oraz lata nasz organizm nie ma problemów związanych z niedoborem tej konkretnej witaminy. Gorzej sprawa wygląda jeżeli chodzi o okres jesienno-zimowy.

W jakich produktach możemy ją znaleźć?

Witamina D zawarta jest w wielu produktach odzwierzęcych. Najwięcej znajduje się w tłustych rybach oraz w olejach, które pozyskuje się z wątrób takich właśnie ryb. Wspomniany olej nazywany jest tranem. Niegdyś sprzedawany w formie pitnej, dziś na szczęście dostępny już jest w formie tabletek. Skutkuje to tym, że nie czuć jego smaku, co jest ogromną zaletą. Już dwie łyżeczki tranu zapewniają aż dwieście czterdzieści dwie mikrogramy witaminy D. W czym jeszcze można ją znaleźć?
Takich produktów jest stosunkowo sporo. Przykładowo witamina D występuje w wątrobie wołowej oraz w żółtku jaj. Znanym jej źródłem są też fortyfikowana margaryna oraz fortyfikowane mleko krowie. Co to znaczy „fortyfikowane”? Tym mianem określa się takie artykuły, które są wzbogacone dodatkową zawartością minerałów, albo witamin. Co ciekawe, wszystkie margaryny w Polsce są fortyfikowane właśnie witaminą D.

W czym witamina D jest nam pomocna?

Substancja ta ma istotne znaczenie dla wielu układów ludzkiego organizmu, w tym dla układu krwionośnego oraz odpornościowego. Dlatego tak ważne jest zażywanie jej szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy odsetek zachorowalności jest znacznie zwiększony. Poza tym witamina D wpływa korzystnie na stan naszych kości, poprzez ich wzmacnianie.
Oczywiście nie możemy zapominać o tym, że nawet zjadanie niebotycznych ilości potraw bogatych we wspomnianą substancję, nie zastąpi nam zbawiennego działania promieni słonecznych. To właśnie one, za pomocą działania promieni ultrafioletowych, wytwarzają tak potrzebną naszemu organizmowi witaminę D.

Podsumowanie

Witamina D wspiera nasz organizm na wiele różnych sposobów, dlatego należy zawsze pamiętać o jej regularnym spożywaniu. Najłatwiej jest po prostu korzystać z działania promieni słonecznych. Już niecałe pół godziny spędzone na słońcu, pozwoli nam zapewnić dzienną dawkę tej substancji. Niestety w naszym kraju często zdarzają się dni pochmurne, praktycznie pozbawione słońca. Wtedy braki witaminy D można uzupełnić poprzez spożywanie określonych potraw. Pamiętajmy, że smażenie pozbawia produkty tej cennej substancji, więc lepiej zdecydować się na wersję gotowane lub duszone.